Kako dati lijek papagaj u kljunu: korak po korak upute

Liječenje papiga može biti kompliciran događaj. Prvo, morate točno mjeriti potrebnu dozu, drugo - biti u mogućnosti uvesti njezinu pticu. Lakše je napraviti papagaj: u ovom slučaju, samo trebate uhvatiti pticu, popraviti i ispravno ući u iglu. Ali ako govorimo o tekućim pripravcima (kapi, medicine i t.P) Morat ćete biti strpljivi; štrcaljka ili pipeta će također trebati. Liječnici preporučuju korištenje štrcaljke. O tome kako kompetentno i sigurno dati lijek za kućne ljubimce, čitati u članku.

Kako dati papagaj u kljunu

Imajte na umu da je papagaj vjerojatno da će dobrovoljno uzeti lijek: to će se aktivno odoljeti, vrištati, ugrizati. A ako niste u krivu s lijekom, to može dobiti bronons ili traheju, a zatim - u svijetlim životinjama, koji će uzrokovati težnju. Izvana izgleda kao da se ptica ugušena, ali to je vrlo opasan slučaj koji čak može završiti životinjski smrti.

Kako dati lijek papagaj u kljunu: korak po korak upute

U manje ozbiljnoj izvedbi, lijekovi u plućima mogu dovesti do upale, što opet može završiti smrt ptica tijekom narednih tjedana ili mjeseci upale pluća. Stoga je iznimno važno učiniti sve kompetentno i ne uzrokuje štetu papagaja.

Kako popraviti papiga

Prvi korak je uhvatiti pticu. Ako govorimo o malim papigama (kutovima, valovitim i t.P.), oni su prilično realni uhvatiti ruku na koju možete nositi kožnu rukavicu. Ako je ptica malo veća (Cockada, Jaco, Amazon Parrot i T.P.) - Koristite front ručnik. Za aru, pokrivač ili jakna će biti prikladna. Glavna stvar je učiniti sve što je brže moguće, tako da ptica nema vremena da se previše uplaši. Upute od papiga, lakše će biti ulazak u lijek.

Sljedeći korak - fiksiranje ptica. Prvo popravite glavu. Vrlo je važno da ptica nema najmanju priliku da je okrene, - inače će ugristi vašu ruku i štrcaljku, pospite lijek je također veliki rizik da će papagaj početi gušiti.

U isto vrijeme morate koristiti pravilo tri prsta. Kagnji prst vaše ruke treba biti iznad papučanja glave, to bi trebao gotovo dodirivati ​​vosak. Srednji i palac bi trebao udariti glavu ispod peradih obraza i odmoriti se u kutu njezine donje čeljusti. Važno je da je glava jasno fiksirana.

Oštećenja papagaja je tako nemoguć, pa se ne boji previše pritisnuti previše.

Tijelo životinje mora biti u ruci (bez obzira, u ručniku ili ne). Ako govorimo o maloj strasnoj papige, poželjno je dodatno popraviti svoja krila i šape s mazinom.

Prije ulaska u lijek, pobrinite se da se ljubimac neće izbiti iz vašeg stiska. Potrebno je da papagaj ne bira, nije vas ugristi, nije izabrao i nije naklonio. Ako je odjednom ptica skliznula, odvojite se i ponovite operaciju od samog početka.

Kako dati lijek papagaj u kljunu: korak po korak upute

Kako ući u lijek

Konačno, odlučujuća faza - uvođenje lijeka. Najvjerojatnije, ako prvi put ponudite kućne ljubimce štrcaljke, on sam zauzima kraj štrcaljke i počinje biti blokiran. U isto vrijeme, važno je ne biti zbunjen i mirno uvođenje lijeka u kljunu. Ključni čimbenik - učinite to bez trzaja i polako tako da je ptica potresala mješavinu. Ova metoda vam omogućuje da date još nekoliko gorkih lijekova nekoliko puta.

Situacija je moguća kada papagaj drži kljun čvrsto stisnut i kategorički odbija otvarati ga. U ovom slučaju, lijek se daje uredno od štrcaljke u kut kljuna - zbog njegove strukture, lijek će se apsorbirati čak i protiv želje ptice. Glavna stvar - opet, učinite sve polako i mirno.

Ali nemojte misliti da je postupak završen kada je štrcaljka prazna - nažalost, nije. Vrlo često, papagaj jednostavno pljuje tekućinu kada ga otpustite iz mojih ruku ili jednostavno slabim stisak. Ova inteligentna ptica može zadržati lijek u donjoj čeljusti da ga se riješi u prvom udobnom slučaju.

Ako unesete tekućinu u kut kljuna, važno je uzeti pauze i biti sigurni da ogrebate kućnog ljubimca ispod donje čeljusti - čak i ako je ptica kategorički ne namjerava progutati ubrizgavu tekućinu, u kojem slučaju se reflektično pomiče jezik i stvara kretanje gutanja. Samo trebate nastaviti ući u lijek sve dok štrcaljka nije prazna. Preporučljivo je spriječiti situaciju kada je ptica shvatila previše tekućine u donjem spoju - to može choker. Bolje je redovito ući u lijek u malim dijelovima i ogrebati ispod kljuna.

Kako dati lijek s hranom ili vodom

To je logično pitanje - je li moguće dati lijek bez takvih poteškoća i bez suzbijanja ptica - na primjer, miješanje u vodu ili hranu. U pravilu, dodavanje lijeka za pitku vodu je nemoguće - vrlo malo lijekova koji se mogu unijeti na ovaj način. Najčešće je činjenica da je vrlo teško izračunati dozu lijeka - ne znate koliko će voda piti pticu i koja doza lijeka će dobiti. Mnogo je lakše provjeriti ovo pitanje kada se lijek doda u hranu.

Ako papagaj mora dati tabletu, obično je pre-slomljena i dodana u hranu. U ovom slučaju, uzmite malu dozu zrna i malo ga razmažite. U uvođenju moćnih lijekova obično se pokreću s ½ doziranja doze. Za mjerenje ove doze, koristite ili kuhinjske vage ili konvencionalne žličice.

Druga mogućnost je uvođenje rješenja u bobice i voće (u komadu jabuke, grožđa, breskve i t.e).Čini se da je izvrsna tehnika - to je samo većina ptica tijekom bolesti gube apetit i sve nepoznate proizvode.

Ponekad se lijek dodaje krumpir pire krumpir (bez mlijeka) ili jednostavno u kuhani krumpir, u kućicama ili jogurtu, u mix, u kaši, u medu i drugim proizvodima i jelima. Sve ovisi o preferencijama okusa kućnog ljubimca. Bolje je odabrati hranu koju je definitivno pokušao, zna i voli, pogotovo ako se prije nego što ovaj papagaj naviknut iz žlice. Ali čak iu ovom slučaju nemoguće je u potpunosti eliminirati vjerojatnost da ptica poštuje ulov i odbija liječenje. U tom slučaju, jedina mogućnost je da se smjesu izravno ulazi u kljun.

Kako dati lijek papagaj u kljunu: korak po korak upute

Liječenje papagaja: Što učiniti je kategorički nemoguće

U slučaju liječenja papagaja, važno je znati što učiniti je kategorički nemoguće:

  1. Stisnite kljun jedan ili obje ruke da gurne pipetu ili štrcaljku tamo (ili tražiti da netko to učini).
  2. Koristite štrcaljku kao polugu koja ga umeću između vijka i spojite stranu.
  3. Pokušajte raznijeti prah iscjeljivanja bez razrjeđivanja vodom.
  4. Komprimirajte kljun ili obraze na bočnim stranama, izazivajući pticu da otvori kljun.
  5. Koristite petlje koje bacaju oba dijela kljuna u pokušaju da ga otkriju.
  6. Uzmi staklene pipete ako govorimo o srednjim i velikim pticama.

Čitati i O igračkama za papige.

Zaključak

Zapamtite da je liječenje ptica sveobuhvatan proces koji počinje čak i prije nego što je papagaj bolestan. Važno je osigurati dobre uvjete sadržaja (stanice, željenu razinu vlage i okoliša). Također je potrebno normalizirati dijetu, što ga čini različitim, korisnim i hranjivim. Potrebno je dati lijekove tek nakon što ptica ispituje liječnika i propisuje liječenje. U isto vrijeme, neki lijekovi (na primjer, Anthelnogonny) moraju se dati kao prevencija.

Ako ste bili uključeni u ptičje bolesti, učili su ga timovima, ako je životinja navikla na ruke i vjeruje vam, proces će biti mnogo brži i lakši. Vrlo je važno da vi i parrot nisu nervozni dok uzimate lijekove. Onda će sve biti mirno, a ljubimac će dobiti željenu dozu lijeka.

Čitati i, Kako ukrotiti papiga rukama.

Podijelite na društvenim mrežama::

Slično